Dragan Primorac i Dražen Čular primljeni u Taekwondo Kuću slave (Hall of fame)

U Zagrebačkom hotelu Esplanade u petak 25.09.2015, po prvi puta u Europi, organizirana je 6-ta svečanost prijema novih laureata u Taekwodno Kuću slave (Hall of Fame).
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

U Zagrebačkom hotelu Esplanade u petak 25.09.2015, po prvi puta u Europi, organizirana je 6-ta svečanost prijema novih laureata u Taekwodno Kuću slave (Hall of Fame).

Na Sveučilište u Splitu stigla dva počasna prstena - Dragan Primorac i Dražen Čular primljeni u Taekwondo Kuću slave (Hall of fame)

Tijekom svečanosti, osnivač Taekwodno Kuće slave Dr. Gerard Robbins, bivši američki taekwondo šampion uručio je odluku Upravnog odbora Taekwodno Kuće slave kojom su prof.dr. Dragan Primorac  i doc. dr. sc. Dražen Čular postali članovi ove prestižne organizacije u kategoriji “Pioneer Taekwondo Instructor”. Ovo priznanje je najviše koje Taekwodno Kuća slave (Hall of Fame) dodjeljuje osobama zaslužnim za razvoj taekwondo sporta.

Taekwodno Kuća slave, okuplja vodeće ljude taekwondo-a iz svih krovnih organizacija ovog sporta: The World Taekwondo Federation, International Taekwondo Federation i World Taekwondo Alliance, a svake godine u njihovoj organizaciji odabiru se najzaslužnije osobe koje su doprinijele razvoju taekwondo-a u svijetu. Prethodne svečanosti organizirane su: 2007. i 2009. u New Yorku (U.S.A), 2011. u Kukkiwonu- Seul (Južna Korea), 2013. u Las Vegasu (U.S.A.) i 2014. u Teheranu (Iran).

Prof.dr. sc. Primorac osnivač Odsjeka za forenziku i redoviti profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu  u taekwondo sportu je više od 35 godina. Tijekom sportske karijere bio je juniorski viceprvak bivše države, pokretač je WTF Taekwondo-a u Južnoj Hrvatskoj, a 1987. godine osniva u Splitu Taekwondo klub Kocunar, kroz koji je prošlo 6.328 mladih zaljubljenika u šport, od kojih su se mnogi istakli osvojivši nebrojene medalje na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Šestero članova kluba dalo je svoj život u obrani Republike Hrvatske, a klubu je, zbog ogromnog doprinosa u stvaranju Hrvatske, posebnu zahvalnicu dodijelio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Nakon toga u SAD-u, osniva podružnicu TKD Kluba Kocunar u Connecticutu, SAD-e.

Na Sveučilište u Splitu stigla dva počasna prstena - Dragan Primorac i Dražen Čular primljeni u Taekwondo Kuću slave (Hall of fame) 2

Doc. dr. sc.  Dražen Čular (5. dan) Prodekan i Predstojnik Instituta za kineziologiju Kineziološkog fakulteta u Splitu taekwondo je počeo trenirati kao dvanaestogodišnjak, a tijekom sportske karijere koja je prekinuta domovinskim ratom i dobrovoljnim pristupanjem specijalnoj postrojbi policije (BATT) bio je osvajač brojnih medalja i državni prvak (1988. godine). Inicijator je osnivanja: TK Stkwan iz Splita, TK Issa Kwan iz Visa, TK Osinium iz Sinja, TK Gusar iz Omiša kao i TK Posušje u susjednoj državi (BIH). Dugogodišnji je predsjednik Splitskog taekwondo saveza.  Autor je i glavni istraživač na jedinom aktualnom kompetetitivnom znanstveno-istraživačkom projektu u području kineziologije financiranom od strane Hrvatske zaklade za znanost ( HRZZ-6524-Anaerobni kapaciteti u udaračkim borilačkim sportovima). Savjetnik je za kontrolu treniranosti hrvatskog taekwondo saveza, nositelj taekwondo studija na Kineziološkom fakultetu u Splitu i autor doktorske disertacije temeljene na istraživanju provedenom na 6 svjetskih jezika u 69 država na 5 kontinenata, sa temom iz taekwondoa. Voditelj je stručnog tima svjetskog para taekwondo prvaka Ivana Mikulića i Hrvatske para taekwondo reprezentacije, te je bio član stručnog stožera Slovenske taekwondo olimpijke, brončane sa svjetskog prvenstva iz Meksika 2013. Franke Anić. Pored brojnih ostalih učenika, do crnog pojasa je doveo i tadašnjeg člana TK STkwan proslavljenog trenera sestara Zaninović i osnivača TK Marjan, Tonija Tomasa.

Između niza velikana taekwondoa, dosadašnji članovi Kuće slavnih su i najveći Korejski šampioni svih vremena Dong Keun Park i Kook Hyun Jung, a tijekom ovog za Hrvatsku povjesnog događaja priznanje su dobili i doajen borilačkih vještina i jedan od pokretača taekwodo-a u RH gosp. Petar Mijić, aktualni predsjednik Hrvatskog taekwondo saveza prof. dr. sc. Franjo Prot, odvjetnik i jedan od nositelja aktivnosti svjetske ITF taekwodo scene Anto Nobilo, dugogodišnji zapovjednik specijalne postrojbe policije u Puli Slavko Jereb i  gospođa Svjetlana (Kana) Gvozdić, koja je pored uvrštenja u kuću slave dodatno  nagrađena i bez koje možemo slobodno reći, da ove priredbe u Hrvatskoj ne bi ni bilo. Taekwondo Kuća slave ima sjedište u New Jersey-u, s uredima u Koreji, Kanadi, Meksiku, Portoriku, Rusiji, Indiji i Irskoj.

Get in touch

872 Arch Ave.
Chaska, Palo Alto, CA 55318
hello@example.com
ph: +1.123.434.965

Work inquiries

jobs@example.com
ph: +1.321.989.645

Skip to content