Kineziološki fakultet Split

Popularizacija znanosti

Znanost
Znanost

Popularizacija znanosti tradicionalno se provodi kroz Festival znanosti i Europsku noć istraživača uz cijeli niz manjih aktivnosti koje se provode na sastavnicama Sveučilišta. Aktivnosti popularizacije znanosti imaju zajednički cilj: približiti znanost široj javnosti kroz organizaciju predavanja, radionica, okruglih stolova, izložbi i drugih aktivnosti. Također, u sklopu ovih manifestacija organiziraju se posjeti znanstvenim institucijama i laboratorijima, što omogućuje sudionicima da se upoznaju s najsuvremenijim dostignućima u znanosti.

FESTIVAL ZNANOSTI

Sveučilište u Splitu već 21 godinu podržava i aktivno sudjeluje u organizaciji Festivala znanosti.  Ovaj događaj ima za cilj popularizirati znanost među širom javnosti kroz prezentaciju aktivnosti i dostignuća u području znanosti te poboljšati percepciju znanstvenika u javnosti i motivirati mlade ljude da se bave istraživanjem i stjecanjem novih znanja.Teme Festivala znanosti posljednjih su godina bile: Boje (2019.), Kultura znanosti (2021.), Život (2022.) te Priroda i društvo (2023.).S obzirom na globalnu pandemiju, Festival znanosti 2020. godine nije održan, dok je 2021. i 2022. god. održan u hibridnom formatu sa brojnim video materijalima koji su ostali dostupni svima zainteresiranima. U 2022. god. održano je preko 150 aktivnosti, a u 2023. godini zabilježen je rekordan interes mladih i šire javnosti za aktivnostima Festivala znanosti s preko 200 aktivnosti koje su uključivale predavanja, radionice, prezentacije, izložbe, pokuse, tribine, okrugle stolove i ostale aktivnosti (sl. 22). Uz angažman sastavnica Sveučilišta u Splitu u program su se uključili i muzeji, instituti, KBC Split, Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, dječji vrtići, osnovne i srednje škole te brojne udruge.

 

JA, ISTRAŽUJEM!

Europska noć istraživača je inicijativa koja se tradicionalno održava od 2005. god. u više od 300 gradova u Europi, a glavni cilj joj je približiti znanost javnosti. Ta inicijativa je dio Marie Skłodowska-Curie akcija, koje su usmjerene na poticanje istraživanja i inovacija u Europi.
Europska noć istraživača se održava posljednjeg petka u rujnu, a uključuje različite aktivnosti poput popularno-znanstvenih predavanja, radionica, interaktivnih izložbi, kvizova, obilazaka laboratorija i drugih događanja koja omogućuju znanstvenicima da dijele svoje znanje s javnošću na zabavan i razumljiv način.
U posljednjih pet godina Sveučilište u Splitu je kao projektni partner sudjelovalo u provedbi dva izdanja Europske noći istraživača, 2018. i 2019. god. u okviru Obzor 2020. projekta Techno-Past Techno-Future (TPTF_ERN), te 2022. i 2023. god. kao koordinator Obzor Europa projekta Reconnect Science with the Blue Society (Blue-connect).
Uz navedeno, Sveučilište je kao pridruženi partner sudjelovalo u virtualnim aktivnostima Europske noći istraživača 2020. god.
Projekt Techno-Past Techno-Future (2018.-2019.) uspješno je proveo konzorcij osamnaest partnera među kojima su hrvatska sveučilišta i znanstveni instituti na čelu s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.
U okviru projekta Blue-connect, Europska noć istraživača održana je 30. rujna i 1. listopada 2022. god. te 29. rujna 2023. god. pod motom Ja, istražujem, uz više od 200 pripremljenih aktivnosti u kojima je sudjelovalo preko 17.000 posjetitelja u pet hrvatskih priobalnih gradova: Puli, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku.

 

Get in touch

872 Arch Ave.
Chaska, Palo Alto, CA 55318
hello@example.com
ph: +1.123.434.965

Work inquiries

jobs@example.com
ph: +1.321.989.645

Skip to content