Dugometražni dokumentarni film “Skrivena strana medalja”

Film prati život Mihovila Španje, plivača koji je u dobi od šest mjeseci obolio od dječje paralize, a koji sa 26 medalja osvojenih na svjetskim i europskim prvenstvima te na Paraolimpijskim igrama
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

 

Dana 3. prosinca, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, na Drugom programu HTV-a od 21 sat premijerno se prikazuje dugometražni dokumentarni film “Skrivena strana medalja”.

Film prati život Mihovila Španje, plivača koji je u dobi od šest mjeseci obolio od dječje paralize, a koji sa 26 medalja osvojenih na svjetskim i europskim prvenstvima te na Paraolimpijskim igrama nosi titulu najtrofejnijeg hrvatskog sportaša.

Ovo je prvenstveno njegova priča – od djetinjstva pa do današnjeg dana kada se kroz svoja unutarnja razmišljanja osvrće na vrijeme koje je prošlo, ali izražava i svoja mišljenja o situaciji u sportu, o životu mladih danas, o obitelji, kao i o svojim strahovima te moralnim i drugim vrijednostima u koje vjeruje.

Film je strukturiran kroz nekoliko vremenskih i narativnih linija koje se međusobno isprepliću, a priča je uokvirena kroz Mihovilova današnja razmišljanja i osjećaje vezane uz proces teške prilagodbe na život nakon prestanka bavljenja profesionalnim sportom. Nesnalaženje u situaciji, sumnje u svoje sposobnosti, strah od neuspjeha tako postaju nit vodilja koja spaja sve ostale segmente filma.

Osim Mihovila i njegovih najbližih članova obitelji i trenera Deana Kontića, u filmu nam svoje stavove iznose i psihologinja Mirjana Krizmanić, čiji je život, slično Mihovilovom, obilježila dječja paraliza te Ana Sršen, višestruka svjetska i europska prvakinja i naša prva vrhunska sportašica s invaliditetom.

Film Skrivena strana medalja imao je kino-distribuciju u Dubrovniku i Zagrebu 2017. godine, a sudjelovao je i na festivalima u zemlji i inozemstvu te u nekoliko hrvatskih gradova imao niz prikazivanja uz razgovor s publikom. Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske izdalo je preporuku za prikazivanje filma u školama, fakultetima i sveučilištima s obzirom da Skrivena strana medalja svojim sadržajem i umjetničkim pristupom, pridonosi razumijevanju i osvješćivanju mladih u odnosu na osobe s invaliditetom i bavljenje sportom.

Redateljica, scenaristica i producentica filma je Antonia Dubravka Carnerud, direktor fotografije i montažer je Mišo Sorić, a glazbu potpisuju Zack Hemsey i Žarko Dragojević. Zack Hemsey je inače američki skladatelj koji je među ostalim napisao glazbu za niz trailera holivudskih filmova i televizijskih serija (među ostalim za Igru prijestolja). Film je nastao u proizvodnji kuće Hrvatski film d.o.o./Croatian Films Ltd., te uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Get in touch

872 Arch Ave.
Chaska, Palo Alto, CA 55318
hello@example.com
ph: +1.123.434.965

Work inquiries

jobs@example.com
ph: +1.321.989.645

Skip to content