Održana 1. konferencija Zdravstvene kineziologije

Kineziološki fakultet Sveučilišta u Splitu i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 13. i 14 listopada 2017. održali su 1. Konferenciju zdravstvene kineziologije pod nazivom “Tjelesna aktivnost i javno zdravstvo“  u Splitu, u hotelu Cornaro. Ispred Hrvatske liječničke komore na Konferenciji je sudjelovao i doc. dr. sc. Joško Markić, član povjerenstva Splitsko-dalmatinske županije HLK.

Vodeće javno-zdravstvene institucije mnogih zemalja, kao i Svjetska zdravstvena organizacija objavili su brojne dokumente s nepobitnim dokazima o značaju tjelesne aktivnosti za očuvanje i unapređenje zdravlja te za prevenciju pojave faktora rizika i s njima povezanih kroničnih nezaraznih bolesti. Cilj konferencije bio je doprinijeti razvoju suradnje između kineziologa i zdravstvenih djelatnika u području zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti (ZUTA-e/HEPA), te ovom konferencijom postaviti temelje buduće suradnje upravo u rješavanju problema tjelesne neaktivnosti građana.
Obraćajući se okupljenima, u svom pozdravnom govoru i tijekom Okruglog stola, doc.dr.sc. Markić je ukazao na činjenicu kako unatoč financijskim poteškoćama u sustavu zdravstvene zaštite u Hrvatskoj postoji jedna konstanta, a to je briga koju liječnici imaju za svoje pacijente i nastojanja za unaprjeđenjem zdravlja i zdravstvene zaštite u RH. „Osim kurativnog djelovanja, a koje opstaje zahvaljujući više od 3 milijuna prekovremenih sati godišnje, svjesni smo važnosti prevencije i promicanja zdravog načina života i prehrane. To se najbolje ogleda u mnogim javnozdravstvenim akcijama u organizaciji HLK-a koje su organizirane u mnogim gradova“, istaknuo je u svom obraćanju doc.dr.sc. Markić ukazavši i na zabrinjavajući trend porasta pretilosti djece u Hrvatskoj.
Tijekom predavanja stručnjaka i područja medicine i kineziologije među sudionicima se razvijala konstruktivna rasprava. Predstavljeni su rezultati ESF projekta Kineziološkog fakulteta i partnera o izradi standarda zanimanja u području ZUTA-e. Predstavljen je standard zanimanja Voditelj rekreacije i zdravstvenog fitnesa, te standard zanimanja Specijalist zdravstvene kineziologije.
Neki od važnih zaključaka 1. Konferencije Zdravstvene kineziologije su:
1. Potrebno je  terminološki uskladiti, standardizirati i promovirati naziv:  Zdravstveno usmjerena  tjelesna aktivnost (ZUTA)
2. Vježbanje je lijek! Liječnici bi ga trebali propisivati, kineziolozi dozirati i provoditi, a pacijenti konzumirati.
3. Kineziologe (zdravstvene kineziologe) kao stručnjake  sa neophodnim specifičnim kompetencijama neophodno je kao članove tima implementirati u zdravstveni sustav  RH u području prevencije, očuvanja i unaprjeđenja zdravlja, time omogućiti zapošljavanje kineziologa u zdravstvenim upravnim tijelima od državne do lokalne razine, zavodima za javno zdravstvo (kroz proširenje javnozdravstvenih timova) i ostalim zdravstvenim ustanovama.
4. Kineziologe je potrebno definirati kao zdravstvene suradnike kroz Zakon o zdravstvenoj zaštiti.
5. Konferencija nastavlja s djelovanjem te se najavljuje slijedeće godine 2. Konferencija zdravstvene kineziologije.

Kolačići (cookies)

Fakultet internetska stranica i sve ostale Fakultet web-usluge koriste kolačiće (cookies). Radi se o malim tekstualnim datotekama koji se pomoću pretraživača memoriraju u vašem uređaju pri čemu ne uzrokuju nikakvu štetu. Kolačiće koristimo da bismo našu ponudu prilagodili potrebama korisnika, a neki od njih ostaju u vašem uređaju memorirani sve dok ih ne prebrišete. Omogućuju nam ponovo prepoznati vaš pretraživač prilikom sljedećeg posjeta. Ako to ne želite, možete vaš pretraživač podesiti tako da vas o memoriranju kolačića informira pa ih možete dopuštati i samo u konkretnim slučajevima. Prilikom deaktiviranja kolačića funkcionalnost naše internetske stranice bit će ograničena.

Poslužiteljski dnevnici / logovi

Rukovatelj sakuplja i automatski memorira informacije koje nam automatski šalje vaš pretraživač, u datotekama zvanim poslužiteljski dnevnici. To su: tip i verzija pretraživača, korišteni operacijski sustav, URL koji upućuje na stranice, ime (host name) računala koje se priključuje, vrijeme zahtjeva za poslužitelj i IP-adresa. Povezivanje ovih podataka s drugim izvorima podataka se ne provodi.

Slažem se