Europski školski sportski dan (Europski tjedan sporta – 23. rujna 2017 do 30. rujna 2017)

Tjelesna neaktivnost je četvrti po redu globalni čimbenik rizika smrti. Njen udio se u Europi procjenjuje na 500 000 smrtnih slučajeva godišnje.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije preporučene standarde tjelesne aktivnosti ostvaruje u prosjeku samo oko 20 % djece i mladih u svijetu.

Zbog toga je jako važno poticati građane, a naročito djecu na tjelesnu aktivnost u funkciji očuvanja i poboljšanja zdravlja.

Jedna od takvih aktivnosti je Europski tjedan sporta (23. rujna 2017 do 30. rujna 2017) čiji je nositelj aktivnosti Središnji državni ured za sport, u sklopu kojeg će se obilježiti Europski školski sportski dan, 29. rujna 2017, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Europski školski sportski dan je paneuropska inicijativa čiji je glavni cilj promocija tjelesne aktivnosti i zdravlja. Inspiriran je Mađarskim školskim sportskim danom koji od 2006. vrlo uspješno organizira Mađarski školski sportski savez. Tog dana veliki broj škola u Mađarskoj organizirale su sportske aktivnosti po svom izboru u minimalnom trajanju od 120 minuta, a u koje je bilo uključeno više od 200 000 djece.

U 2015. formiran je međunarodni Erasmus+ konzorcij 6 asocijacija iz područja kineziologije i sporta.  U okviru Europskog tjedna sporta one su obilježile Školski sportski dan u Mađarskoj, Poljskoj i Bugarskoj u kojem je sudjelovalo više od 300 000 djece pod pokroviteljstvom EUPEA (European Physical Education Assocation).

Prošle godine u organizaciju Europskog školskog sportskog dana koji se održao 30. rujna 2016. uključilo se 15 europskih zemalja pod pokroviteljstvom EUPEA-e (European Physical education association) među kojima veoma uspješno i Hrvatska.

Ukupno je sudjelovalo oko 130 osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske, odnosno oko 23 000 školske djece i njihovih voditelja.

Sve osnovne i srednje škole  Republike Hrvatske, dobile su  upute za registraciju svoje institucije (www.essd.eu/hr/), pravilnik o obilježavanju, propagande materijale kao i način pisanja izvješća o sudjelovanju u obilježavanju Europskog školskog sportskog dana, 29. rujna 2017.

Centralni program ovogodišnjeg  EŠŠD_2017 za Splitsko-dalmatinsku Županiju održat će se u petak 29. rujna s početkom u 12 sati u OŠ Knez Mislav u Kaštel Sućurcu.

Gradovi Split i Kaštela uključili su se u ovu akciju obilježavanja tjelesne aktivnosti na način da su u petak u vremenu od 13.00 do 15.00 sati otvorili vrata svih svojih sportskih objekata za školsku djecu (potrebna prethodna najave).

Splitski KIF je i ovaj put preuzeo najveći dio organizacije, uz svoju ambasadoricu, nekadašnju vrhunsku košarkašicu, danas trenericu Vedranu Grgić Fonseca.

Budite i Vi s nama u petak 29. rujna, p(o)krenimo se prema zdravlju, VJEŽBAJTE s nama  120 minuta, jer „vježbanje je in“.

 

 

Kolačići (cookies)

Fakultet internetska stranica i sve ostale Fakultet web-usluge koriste kolačiće (cookies). Radi se o malim tekstualnim datotekama koji se pomoću pretraživača memoriraju u vašem uređaju pri čemu ne uzrokuju nikakvu štetu. Kolačiće koristimo da bismo našu ponudu prilagodili potrebama korisnika, a neki od njih ostaju u vašem uređaju memorirani sve dok ih ne prebrišete. Omogućuju nam ponovo prepoznati vaš pretraživač prilikom sljedećeg posjeta. Ako to ne želite, možete vaš pretraživač podesiti tako da vas o memoriranju kolačića informira pa ih možete dopuštati i samo u konkretnim slučajevima. Prilikom deaktiviranja kolačića funkcionalnost naše internetske stranice bit će ograničena.

Poslužiteljski dnevnici / logovi

Rukovatelj sakuplja i automatski memorira informacije koje nam automatski šalje vaš pretraživač, u datotekama zvanim poslužiteljski dnevnici. To su: tip i verzija pretraživača, korišteni operacijski sustav, URL koji upućuje na stranice, ime (host name) računala koje se priključuje, vrijeme zahtjeva za poslužitelj i IP-adresa. Povezivanje ovih podataka s drugim izvorima podataka se ne provodi.

Slažem se