Publishing

Upute za autore

Kada je riječ o izdavačkoj djelatnosti može se reći da od osnutka studija kineziologije pa sve do devedesetih godina prošlog stoljeća nije zabilježena ozbiljnija izdavačka produkcija djelatnika Fakulteta. U tom periodu malobrojni su splitski profesori uglavnom pisali skripte i priručnike za interne potrebe nastave i pripremu ispita, koje nisu objavljivali u formi knjiga ili udžbenika. Drugi razlog skromnijeg izdavaštva je u tome, što je taj početni period obilježila izrazito velika
suradnja splitskog studija s brojnim visokoškolskim institucijama iz cijele regije. Ta se suradnja prvenstveno ogledala u gostovanju profesora, odnosno njihovim voditeljstvom velikog broja različitih kolegija pri splitskom studiju. Naravno da su gostujući profesori pritom imali i objavljivali udžbenike na vlastitim visokoškolski institucijama, pa su njihova izdanja korištena i na splitskom studiju kao literatura za pripremu ispita. Kasnije je suradnja s drugim institucijama urodila s nekoliko izdanja u koautorstvu naših djelatnika s profesorima tih institucija. Međutim, s obzirom da je većina naslova iz tog perioda u izdanju drugih visokoškolskih ustanova, ne može ih se smatrati splitskim izdanjima. Počeci samostalne izdavačke djelatnosti na našem studiju počinju krajem osamdesetih
i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Prelaskom na četverogodišnji studij, kad se počeo okupljati veći broj nastavnika u zvanjima magistar i doktor znanosti, kada je trebalo objavljivati radove u stručnim publikacijama radi napredovanja, sudjelovati na znanstvenim kongresima, objavljivati u zbornicima radova kod kuće i u inozemstvu, pojavljuju se, na sreću za kineziološku struku, pojedinci koji uviđajući problem stručne literature pišu i objavljuju udžbenike i druge publikacije namijenjene studentima kineziologije. Danas imamo respektabilan broj autora koji se bave izdavanjem knjiga i priličan broj već tiskanih knjiga.
Od tada pa do danas djelatnici Kineziološkog fakulteta objavili su četrdesetak knjiga i sveučilišnih udžbenika. Pionirima izdavaštva na Fakultetu smatraju se profesori Zdenko Kosinac i Igor Tocigl, koji su iz područja kineziterapije i košarke objavili petnaestak naslova. Posljednjih desetak godina uočava se značajnija produkcija djelatnika splitskog fakulteta, kako u znanstvenom tako i u izdavačkom području. Posebno valja istaknuti izdanja iz područja kineziologije sporta i sistematske kineziologije u kojima su brojni djelatnici Fakulteta i njihovi suradnici napisali izuzetno kvalitetne knjige i udžbenike, od kojih se neka djela zasigurno mogu svrstati u kategoriju fundamentalnih u navedenim područjima. Međutim, izdavački opus splitskog fakulteta posljednjih desetak godina obogatili su i nastavnici u drugim granama i područjima primijenjene kineziologije i sporta. Tako možemo reći da u ovom trenutku postoji literatura iz gotovo svih kolegija, a njezini su autori bivši ili sadašnji djelatnici Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Kolačići (cookies)

Fakultet internetska stranica i sve ostale Fakultet web-usluge koriste kolačiće (cookies). Radi se o malim tekstualnim datotekama koji se pomoću pretraživača memoriraju u vašem uređaju pri čemu ne uzrokuju nikakvu štetu. Kolačiće koristimo da bismo našu ponudu prilagodili potrebama korisnika, a neki od njih ostaju u vašem uređaju memorirani sve dok ih ne prebrišete. Omogućuju nam ponovo prepoznati vaš pretraživač prilikom sljedećeg posjeta. Ako to ne želite, možete vaš pretraživač podesiti tako da vas o memoriranju kolačića informira pa ih možete dopuštati i samo u konkretnim slučajevima. Prilikom deaktiviranja kolačića funkcionalnost naše internetske stranice bit će ograničena.

Poslužiteljski dnevnici / logovi

Rukovatelj sakuplja i automatski memorira informacije koje nam automatski šalje vaš pretraživač, u datotekama zvanim poslužiteljski dnevnici. To su: tip i verzija pretraživača, korišteni operacijski sustav, URL koji upućuje na stranice, ime (host name) računala koje se priključuje, vrijeme zahtjeva za poslužitelj i IP-adresa. Povezivanje ovih podataka s drugim izvorima podataka se ne provodi.

I agree