Održan 6. međunarodni znanstveni kongres „Contemporary Kinesiology“

Održan 6. Međunarodni znanstveni kongres „Contemporary Kinesiology“
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Kineziološki fakultet Sveučilišta u Splitu pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH-a gđe. Kolinde Grabar-Kitarović u suradnji s Lithuanian Sports University (Litva), The Academic College at Wingate (Izrael), University of Palermo (Italija), Ekonomskim fakultetom u Splitu, Hrvatskim institutom za kineziologiju i sport i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo organizirao je 6. Međunarodni znanstveni kongres „Contemporary Kinesiology“. Kongres se održao 25., 26., i 27. kolovoza 2017. godine. Za preznetacije znanstvenih radova prijavilo se više od 200 autora iz 18 zemalja sa 4 kontinenta. Cilj kongresa bio je doprinos razvoju suvremene znanosti i struke u svim područjima primijenjene kineziologije. U sklopu Kongresa obrađene su teme iz područja: kineziološke edukacije, kineziterapije, zdravstvene kineziologije i aktivnosti povezanih sa zdravljem, natjecateljskim sportom i sportskim menadžmentom. Kongres je imao interdisciplinarni karakter koji je namijenjen širokom spektru znanstvenika i stručnjaka iz područja društvenih znanosti, područja biomedicine i zdravstva, kao i ostalih povezanih znanstvenih područja i polja. Poseban naglasak usmjeren je angažmanu i participaciji mladih znanstvenika kao dokazu kvalitetnog rada u području kineziologije, zdravlja i sporta.

Urednici kongresa bili su: prof. dr.sc. Zoran Grgantov, izv. prof. dr. sc. Ana Kezić, prof. dr. sc Jelena Paušić,  izv. prof. dr. sc. Marko Erceg, izv. prof. dr. sc. Dražen Čular i doc. dr. sc. Mirjana Milić. Znanstveni odbor činili su: Antonio Dello Iacono, PhD (Izrael), Stefan Walzel, PhD (Germany), Johnny Padulo, PhD (Italy), Antonino Bianco, PhD (Italy), Irena Valantine, PhD (Lithuania), Goran Kuvačić, PhD (Croatia), Saša Krstulović, PhD (Croatia), Alen Miletić, PhD (Croatia), Boris Milavić, PhD (Croatia), Igor Jelaska, PhD (Croatia) i Sunčica Delaš Kalinski, PhD (Croatia).

Prvog dana Kongresa (25. 08.) s početkom u u 20.00 sati održana je svečanost otvaranja u park-dvorištu Tesline 6. i 10. Program je započeo obraćanjem Dekanice prof. dr.sc. Đurđice Miletić u ime domaćina KIneziološkog fakulteta u Splitu, a nastavljen je  kratkim službenim prigodnim obraćanjima predstvanika predjsjednice RH, Vlade RH, Rektora, Župana Splitsko-dalmatinske žuopanije i  Gradonačelnika Grada Splita, nakon kojih je prof. dr. sc. Jelena Paušić održala premijernu prezentaciju  tri nova međunarodna EU projekta (Sport against Violence and Exclusion,  Investment in Sport i Novi dijagnosti?čki sustav za procjenu rizika nastanka i rehabilitaciju mišićnih ozljeda u sportu), ukupne vrijednosti veće od 7.600.000,00 kn, u kojima sudjeluje KIFST U nastavku programa prodekan za poslovanje i financije izv. prof. dr. sc. Dražen Čular predstavio je projektnu ideju pod radnim nazivom: Sportsko srce Urbane aglomeracije Split vrijednu više od 94.000.000,00 kuna koji podrazumjeva gradnju zamjenskog objekta KIFST i ima za cilj stvaranje infrastruktrurnih pretpostvki za unaprjeđenje rada Kineziološkog fakulteta i uspostavu: Nacionalnog centra veteranskog sporta, Nacionalnog centra za edukaciju i trening interventnih snaga HGSS-a, Regionalnog centra za sport osoba s invaliditetom, Regionalnog centra školskog i studentskog sporta, Regionalnog centra za vrhunski sport, sportsku dijagnostiku i zdravstvenu skrb sportaša UAS, Centra kompetencija za transfer znanja i tehnologije, online edukaciju i cjeloživotno učenje u području kineziologije, sporta i tjelesnih aktivnosti korisnih za zdravlje pri Kineziološkom fakultetu u Splitu i Hrvatskom institutu za kineziologiju i sport. Partneri u ovom projektu su: Sveučilištre u Splitu, Ekonomski fakultet Split, Fakultet Građevinarastva, arhitekture i geodezije u Splitu, Grad Split, Grad Omiš, Grad Trogir, Grad Kaštela, Grad Solin, Hrvatska gorska služba spašavanja, Županija Splitsko-dalmatinska, Županijski savez školskog sporta Splitsko-dalmatinske županije, Zajednica sportskih saveza i udruga Splitsko-dalmatinske županije, Sportski savez osoba s invaliditetom Grada Splita, Udruga specijalne policije «BATT» Split iz domovinskog rata.  Slijedi kulturno-umjetnički program i prigodni domjenak za uzvanike.

Drugog dana Kongresa (26. 08.) renomirani međunarodni predavači među kojima je, pored ostalih i Ravanatelj zavoda za Javno zdravstvo Krešimir Capak, održali su pozvana predavanja i zasebne sekcije u prostorima Kineziološkog fakulteta u Teslinoj 10 (IV kat). Uz 4 sekcije (teme) organizirana je  i posebna studentska sekcija na kojoj su studenti preddiplomskog, diplomskog i poslijediplomskog studija izlagali svoje radove.

Trećeg dana Kongresa (27. 08.) išlo se na cjelodnevni izlet brodom Polaris na otok Šoltu na kojem su se održale poster prezentacije, kao i svečanost zatvaranja Kongresa.

Novina i iskorak u odnosu na prethodne kongrese je objava 20 najkvalitetnijih radova u redovnom izdanju WoS časopisa Acta Kinesiologica (Vol. 11. Issue 2. Advances in Sport Science and Medicine), kojem je  KIFST ko-nakladnik.

Prema izjavi Predsjednika organizacijskog odbora prof. dr. sc. Zorana  Grgantova realizaciju kongresa pored domaćih pratila je i nekolicina  akreditiranih novinara iz inozemstva koji su pristigli zajedno sa svojim Dekanima predstvanicima partnerskih institucija KIFST iz okruženja.

Ovim kongresom Kineziološki fakultet u Splitu kao jedna od perjanica Sveučilišta u Splitu u području međunarodnih i združenih studijskih programa, te kao pionir i predvodnik “revolucije” u području programa koji se provode metodom učenja daljinu na razini  RH,  najavljuje buduće smjernice razvoja i aktivnosti usmjerene povećanju prepoznatljivosti KIFST kao društveno korisne institucije koja djeluje u području kineziologije, zdravlja i sporta.

 

Get in touch

872 Arch Ave.
Chaska, Palo Alto, CA 55318
hello@example.com
ph: +1.123.434.965

Work inquiries

jobs@example.com
ph: +1.321.989.645

Skip to content