Prijem predstavnika projekta “Street Motion and Emotion” u Gradu Splitu

U povodu provedbe Erasmus+ Sport projekta, pod nazivom „Street Motion and Emotion“ (Ulica u pokretu i emociji), Vladina povjerenica za Grad Split Branka Ramljak primila je danas predstavnike projekta, predvođene profesoricom Jelenom Paušić, prodekanicom za nastavu i studente splitskog Kineziološkog fakulteta.

Riječ je o projektu kojeg Kineziološki fakultet provodi zajedno s dvjema udrugama iz Splita (Udruga Zajedno i Udruga Animi) te udrugama Centro Vita iz Napulja i SAPC iz Glasgowa, a čiji je glavni cilj povećanje sportsko-rekreativne aktivnosti u lokalnim sredinama te motiviranje građana na veću tjelesnu aktivnost.

„Drago mi je da će i stari sportovi doći na red, jer treba sačuvati baštinu. Kineziološki fakultet dobro surađuje s gradom, kako u ovom projektu, tako i u projektu aglomeracije. Ovdje je riječ o osvješćivanju zdravstvene kulture, zdravog načina življenja, pogotovo za našu djecu je hvale vrijedan projekt. Ujedno i prigoda da naša djeca zavole stare sportove te da se povežu različite kulture. Partneri iz Škotske i Italije su također puni entuzijazma pa na kraju možda dobijemo i jednu knjižicu starih igara, a dobit ćemo i aplikaciju da se ne zaborave te stare igre i ostanu za pokoljenja. Također, ovo je projekt koji, u današnje vrijeme vezanosti za televiziju i kompjutere, potiče zdravo življenje“, kazala je Povjerenica Ramljak pozdravljajući goste, posebno one iz Škotske i Italije, poželjevši svima ugodan boravak i da ponesu najljepše uspomene iz Splita.

Profesorica Paušić je istakla važnost povezivanja različitih kultura, da se vidi kako su se igrali drugi i da se uoče eventualne sličnosti. Pozvala je Splićane da u subotu dođu na Žnjan i vide prezentaciju ne samo starih hrvatskih igara, nego i onih iz Škotske i Italije. Pritom je najavila kako će u kolovozu ista prezentacija biti u Glasgowu, a u rujnu u Napulju.

U ime škotskog dijela izaslanstva Tom Buik je izrazio zadovoljstvo boravkom izrazivši uvjerenje da će se partnerstvo kao dugoročno druženje nastaviti i nakon završetka projekta. Pritom je napomenuo kako se u Škotskoj razvijaju snažne aktivnosti kako bi se kroz sport pokušalo djelovati na mlade u prevenciji asocijalnog ponašanja. Talijan Guseppe Auriemma je također izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem u ovom projektu koji, kako reče, sve sudionike povezuje u nastojanju ka zdravom životu i povezivanju na temeljima kulturoloških vrijednosti.

Saša Varmuža iz Udruge Animi je ocijenio kako je projekt zanimljiv jer je riječ o sinergiji starijih građana i djece. Pritom je naglasio kako se s projektom neće stati jer je već sada iskazan interes za njegovo širenje po Dalmaciji.

Inače, u subotu, 22. travnja, na Žnjanu će se, od 11,00 do 14,00 sati organizirati promocija tradicionalnih sportova i igara, kojom prigodom će se građanima približiti povijest i kultura „naših starih“ te kako su se naši roditelji, bake i djedovi razonodili i provodili slobodno vrijeme. Izradit će se i StreetMotions mobilna aplikacija pomoću koje će građani biti upoznati sa sportsko-rekreativnim aktivnostima u svojoj lokalnoj sredini, svojim sudjelovanjem skupljati „aktiv-bodove“ za sebe i svoj kvart te se na kraju kalendarske godine izboriti za „najaktivniji kvart“.

Kolačići (cookies)

Fakultet internetska stranica i sve ostale Fakultet web-usluge koriste kolačiće (cookies). Radi se o malim tekstualnim datotekama koji se pomoću pretraživača memoriraju u vašem uređaju pri čemu ne uzrokuju nikakvu štetu. Kolačiće koristimo da bismo našu ponudu prilagodili potrebama korisnika, a neki od njih ostaju u vašem uređaju memorirani sve dok ih ne prebrišete. Omogućuju nam ponovo prepoznati vaš pretraživač prilikom sljedećeg posjeta. Ako to ne želite, možete vaš pretraživač podesiti tako da vas o memoriranju kolačića informira pa ih možete dopuštati i samo u konkretnim slučajevima. Prilikom deaktiviranja kolačića funkcionalnost naše internetske stranice bit će ograničena.

Poslužiteljski dnevnici / logovi

Rukovatelj sakuplja i automatski memorira informacije koje nam automatski šalje vaš pretraživač, u datotekama zvanim poslužiteljski dnevnici. To su: tip i verzija pretraživača, korišteni operacijski sustav, URL koji upućuje na stranice, ime (host name) računala koje se priključuje, vrijeme zahtjeva za poslužitelj i IP-adresa. Povezivanje ovih podataka s drugim izvorima podataka se ne provodi.

Slažem se