Završen najveći znanstveno-istraživački projekt u povijesti splitske kineziologije

'Anaerobic capacities in kicking combat sports' voditelja izv. prof. dr. sc. Dražena Čulara
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Institut za kineziologiju Kineziološkog fakulteta u Splitu danas je organizirao završnu prezentaciju rezultata projekta Hrvatske zaklade za znanost pod nazivom ‘Anaerobic capacities in kicking combat sports’ voditelja dr. sc. Dražena Čulara.

– Danas smo predstavili rezultate koje smo prikupljali protekle četiri godine. Riječ je o najvećem kineziološkom projektu u Hrvatskoj od osnutka Hrvatske zaklade za znanost. Ovaj projekt povezao je kineziološke, biomedicinske i informatičke znanosti i tehnologije. Znanstveno-istraživački projektni tim bio je sastavljen od devet članova, a participirali su i kolege koje nisu hrvatski državljani. Također, jedan manji broj ispitanika bili su strani državljani, što projektu daje i internacionalnu dimenziju. Uzorak je sačinjavalo više od 800 ispitanika, natjecatelja svih dobnih kategorija iz tri udaračka borilačka sporta taekwondoa, karatea i kickboxinga – kazao je Dražen Čular, voditelj projekta koji je ujedno i najveći znanstveno-istraživački projekt u povijesti splitske kineziologije.

Na prezentaciji su sudjelovali brojne ugledne osobe i predstavnici lokalne i regionalne uprave, kao i brojni partneri Fakulteta.

– Ovo je jedan važan spoj struke i znanosti, to je u samoj akreditaciji bilo spomenuto kao jedan mali nedostatak Kineziološkog fakulteta. Mislim da smo ovim angažmanom i radom na ovom projektu postigli da dobijemo taj spoj koji trebaju za znanstvenu verifikaciju i tako smo stvorili sinergiju prakse i teoretskog rada – kazao je rektor splitskog Sveučilišta Šimun Anđelinović.

Dekanica Kineziološkog fakulteta u Splitu Đurđica Miletić smatra da je ovaj događaj iznimno važan u promidžbi sportske znanosti.

– Danas smo vidjeli završnu fazu znanstvenog projekta koji ima veliki odjek u međunarodnoj zajednici, među sportski djelatnicima i sportašima, a posebno za naš fakultet jer u nasljeđe ostavlja Institut za kineziologiju. To je nešto što nismo imali, a koliko je važno dokazuje činjenica da smo zbog Instituta prošli evaluaciju. Po izvješćima europskih eksperata jasno je koliko je spoj sportske znanosti i prakse važan, a Kineziološki fakultet taj spoj do sada nije imao – poručila je Miletić.

Osim predstavljana rezultata, održala se promocija dokumentarnog filma ‘KIFST-HRZZ6524’ koji prikazuje rezultate projekta te postignuća instituta i Kineziološkog fakulteta. U filmu se pored uprave, djelatnika fakulteta i članova tima pojavljuju brojne poznate osobe iz područja kineziologije i sporta. Primjerice,Stipe Pletikosa, Ivan Kos, Petar Metličić, Igor Boraska, Toni Tomas, Marko Žaja, Duje Draganja, Antonio Plazibat… Potom, međunarodni znanstvenici Alessandro M. Zagatto iz Brazila, Antonio Dell Iacono iz Izraela, Johnny Padulo iz Italije, David George Beim iz Kanade, strani studenti na međunarodnoj Erasmus razmjeni i mnogi drugi.

– Iako je projekt službeno završio ovom prezentacijom rezultata i promocijom dokumentarnog filma, njegove vrijednosti sadržane u uspostavi Instituta za kineziologiju i sport, znanstveno istraživačke grupe i laboratorija za primijenjenu fiziologiju, razvoj talenata, sportske sustave i istraživanje utjecaja tjelesne aktivnosti na zdravlje osiguravaju Gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji znanstveno-stručne i materijalno-tehničke pretpostavke za dodatno unaprjeđenje vrhunskih sportskih rezultata i promociju važnosti zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja za zdravlje – zaključio je Čular.

 

Izvor: Dalmatinski portal

Get in touch

872 Arch Ave.
Chaska, Palo Alto, CA 55318
hello@example.com
ph: +1.123.434.965

Work inquiries

jobs@example.com
ph: +1.321.989.645

Skip to content