Prijem predstavnika projekta “Street Motion and Emotion” u Gradu Splitu

Vladina povjerenica za Grad Split Branka Ramljak primila je danas predstavnike projekta,
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

U povodu provedbe Erasmus+ Sport projekta, pod nazivom „Street Motion and Emotion“ (Ulica u pokretu i emociji), Vladina povjerenica za Grad Split Branka Ramljak primila je danas predstavnike projekta, predvođene profesoricom Jelenom Paušić, prodekanicom za nastavu i studente splitskog Kineziološkog fakulteta.

Riječ je o projektu kojeg Kineziološki fakultet provodi zajedno s dvjema udrugama iz Splita (Udruga Zajedno i Udruga Animi) te udrugama Centro Vita iz Napulja i SAPC iz Glasgowa, a čiji je glavni cilj povećanje sportsko-rekreativne aktivnosti u lokalnim sredinama te motiviranje građana na veću tjelesnu aktivnost.

„Drago mi je da će i stari sportovi doći na red, jer treba sačuvati baštinu. Kineziološki fakultet dobro surađuje s gradom, kako u ovom projektu, tako i u projektu aglomeracije. Ovdje je riječ o osvješćivanju zdravstvene kulture, zdravog načina življenja, pogotovo za našu djecu je hvale vrijedan projekt. Ujedno i prigoda da naša djeca zavole stare sportove te da se povežu različite kulture. Partneri iz Škotske i Italije su također puni entuzijazma pa na kraju možda dobijemo i jednu knjižicu starih igara, a dobit ćemo i aplikaciju da se ne zaborave te stare igre i ostanu za pokoljenja. Također, ovo je projekt koji, u današnje vrijeme vezanosti za televiziju i kompjutere, potiče zdravo življenje“, kazala je Povjerenica Ramljak pozdravljajući goste, posebno one iz Škotske i Italije, poželjevši svima ugodan boravak i da ponesu najljepše uspomene iz Splita.

Profesorica Paušić je istakla važnost povezivanja različitih kultura, da se vidi kako su se igrali drugi i da se uoče eventualne sličnosti. Pozvala je Splićane da u subotu dođu na Žnjan i vide prezentaciju ne samo starih hrvatskih igara, nego i onih iz Škotske i Italije. Pritom je najavila kako će u kolovozu ista prezentacija biti u Glasgowu, a u rujnu u Napulju.

U ime škotskog dijela izaslanstva Tom Buik je izrazio zadovoljstvo boravkom izrazivši uvjerenje da će se partnerstvo kao dugoročno druženje nastaviti i nakon završetka projekta. Pritom je napomenuo kako se u Škotskoj razvijaju snažne aktivnosti kako bi se kroz sport pokušalo djelovati na mlade u prevenciji asocijalnog ponašanja. Talijan Guseppe Auriemma je također izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem u ovom projektu koji, kako reče, sve sudionike povezuje u nastojanju ka zdravom životu i povezivanju na temeljima kulturoloških vrijednosti.

Saša Varmuža iz Udruge Animi je ocijenio kako je projekt zanimljiv jer je riječ o sinergiji starijih građana i djece. Pritom je naglasio kako se s projektom neće stati jer je već sada iskazan interes za njegovo širenje po Dalmaciji.

Inače, u subotu, 22. travnja, na Žnjanu će se, od 11,00 do 14,00 sati organizirati promocija tradicionalnih sportova i igara, kojom prigodom će se građanima približiti povijest i kultura „naših starih“ te kako su se naši roditelji, bake i djedovi razonodili i provodili slobodno vrijeme. Izradit će se i StreetMotions mobilna aplikacija pomoću koje će građani biti upoznati sa sportsko-rekreativnim aktivnostima u svojoj lokalnoj sredini, svojim sudjelovanjem skupljati „aktiv-bodove“ za sebe i svoj kvart te se na kraju kalendarske godine izboriti za „najaktivniji kvart“.

Get in touch

872 Arch Ave.
Chaska, Palo Alto, CA 55318
hello@example.com
ph: +1.123.434.965

Work inquiries

jobs@example.com
ph: +1.321.989.645

Skip to content