Prezentacija rezultata europskog Erasmus + projekta SAVE – Sport Against Violence and Exclusion (Sportom protiv nasilja i isključenosti)

Ove je subote, 19. rujna, tim Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu sudjelovao u prezentaciji rezultata europskog Erasmus + projekta SAVE – Sport Against Violence and Exclusion (Sportom protiv nasilja i isključenosti).
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ove je subote, 19. rujna, tim Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu sudjelovao u prezentaciji rezultata europskog Erasmus + projekta SAVE – Sport Against Violence and Exclusion (Sportom protiv nasilja i isključenosti). U okviru završnih aktivnosti projekta, na nogometnim terenima u Spinutu održan je SAVE Youth Sport Event. Organizirana je prijateljska utakmica dječjih nogometnih ekipa Akademskog futsal kluba Universitas, Nogometnog kluba Spinut i Nogometnog kluba Bili As-ADB Split, nakon koje su prof. dr. sc. Zoran Grgantov i Tea Gutović, kao istraživači na projektu, prisutnim trenerima, roditeljima i djeci prezentirali aktivnosti i rezultate provedenog projekta, te podijelili priručnik koji sadrži kompletan materijal za obuku. Izv. prof. dr. sc. Dražen Čular podijelio je certifikate o završenom tečaju svim studentima i trenerima koji su sudjelovali u pilot istraživanju projekta, na čemu im je i projekt koordinator izv. prof. dr. sc. Ana Kezić srdačno zahvalila.

Riječ je o projektu kojeg je osmislio i proveo tim Fakulteta zajedno sa još osam europskih obrazovnih i sportskih institucija iz 7 država. Cilj projekta bio je definirati kompetencije potrebne za predviđanje, izbjegavanje i prestanak nasilja, socijalne isključenosti i netolerancije kroz sport uz razvoj kurikuluma na sveučilištima i programima cjeloživotnog učenja za izgradnju kapaciteta sportskih obrazovnih ustanova za učinkovito upravljanje ‘alatom’ za rješavanje sukoba.

Istraživanje provedeno u sklopu projekta među djecom osnovnoškolske dobi (7-14) pokazalo je kako djeca koja se bave sportom u većoj mjeri pokazuju sklonost prosocijalnim ponašanjima te razvoju kohezije s drugima. Isto tako, u svih sedam zemalja gdje je istraživanje provedeno, pojava nasilja i socijalne isključenosti među djecom u sportskim klubovima pokazala se kao vrlo rijetka. Pokazalo se kako su djeca koja se bave sportom sklonija pozitivnom pristupu i snalaženju u situacijama pojave nasilja i socijalne isključenosti od ostale osnovnoškolske djece. Projekt je također proveo istraživanje i među trenerima te ih uključio u pilot-edukaciju o rješavanja problema pojave nasilja i socijalne isključenosti u sportskim timovima. Završni proizvod projekta je SAVE Training Kit, priručnik namijenjen trenerima i ostalim sportskim djelatnicima zainteresiranima za dodatna znanja i vještine pri rješavanju problema nasilja i socijalne isključenosti u sportu.

Ovim putem projektni tim još se jednom zahvaljuje ambasadorima (Hamza Barry, Matea Jelić, Dina Levačić, Dino Sinovčić, Elena Vukić, Da Min Kim, Elsie Angeles, Leon Jajetić) i klubovima partnerima na projektu: HNK Hajduk, TKD Marjan, OK Kaštela, Lacrosse klub Split Legion, SPK Marulianus, AGK Stellae, OK Brda, TKD Monter, TKD St-kwan, NK Bili As ADB Split, Akademski futsal klub Universitas, STK Split, NK Sjever, NK Jadran Supetar, KK Obi Kaštela, KSP Dolfina, KRG Lotus i još mnogim drugima.

Get in touch

872 Arch Ave.
Chaska, Palo Alto, CA 55318
hello@example.com
ph: +1.123.434.965

Work inquiries

jobs@example.com
ph: +1.321.989.645

Skip to content