O programu “Instruktor/ica fitnesa u teretani”

Prema strukovnim procjenama, više od 70% postojećih instruktora fitnesa u teretani u Hrvatskoj nema zakonske uvjete osposobljenosti za rad.  Kako prema važećem Zakonu o sportu neispunjavanje zakonskih odredbi o uvjetima osposobljenosti zaposlenika na poslovima instruktora fitnes programa  povlači za sobom kazne poslodavcima,  sportski subjekti  imaju trenutačne potrebe za zadovoljavanjem zakonskih normi o osposobljavanju instruktora fitnesa u teretani. Osim toga, većina instruktora je znanje stekla na brojnim neslužbenim  tuzemnim i inozemnim radionicama, neformalnim licenciranjima i stručnim skupovima i konvencijama iz čega proizlazi  potreba potencijalnih polaznika osposobljavanja za formaliziranjem prethodno stečenih vještina i znanja kakvu zahtjeva  Zakon o sportu, a vezano  uz  područje  poslova instruktora fitnesa u teretani.

Program je izrađen prema preporukama Nacionalnog vijeća za sport za slične programe osposobljavanja iz područja sportske rekreacije.

 KOMPETENCIJE KOJE POLAZNIK STJEČE ZAVRŠETKOM PROGRAMA

Polaznik će:

  1. Prepoznati i razlikovati oblik i građu ljudskoga tijela, osnovne funkcije različitih organskih sustava, osobito lokomotornog sustava.
  2. Opisati osnovne principe vježbanja u teretani kroz definiciju, osnovne vrste vježbanja u teretani, njihove specifičnosti i ciljeve.
  3. Navesti osnovne principe pravilne prehrane i opisati funkciju osnovnih dodataka prehrani
  4. Prepoznati nepravilan položaj tijela s obzirom na kralježnicu i demonstrirati pravilno držanje.
  5. Komunicirati na primjeren način i primijeniti pravila dobre i uspješne komunikacije prilikom provođenja podučavanja u teretani.
  6. Prepoznati rizike i opasnosti te primijeniti mjere zaštite na radu i pravila pružanja prve pomoći.
  7. Demonstrirati osnovne vježbe u teretani na spravama, kardio uređajima, slobodnim utezima te vježbama bez vanjskog opterećenja kao i njihove varijacije
  8. Povoditi cjelovito podučavanje vježbanja u teretani uz uporabu osnovnih metodičkih principa poučavanja: demonstracija, verbalizacija, asistencija, progresija.

Kolačići (cookies)

Fakultet internetska stranica i sve ostale Fakultet web-usluge koriste kolačiće (cookies). Radi se o malim tekstualnim datotekama koji se pomoću pretraživača memoriraju u vašem uređaju pri čemu ne uzrokuju nikakvu štetu. Kolačiće koristimo da bismo našu ponudu prilagodili potrebama korisnika, a neki od njih ostaju u vašem uređaju memorirani sve dok ih ne prebrišete. Omogućuju nam ponovo prepoznati vaš pretraživač prilikom sljedećeg posjeta. Ako to ne želite, možete vaš pretraživač podesiti tako da vas o memoriranju kolačića informira pa ih možete dopuštati i samo u konkretnim slučajevima. Prilikom deaktiviranja kolačića funkcionalnost naše internetske stranice bit će ograničena.

Poslužiteljski dnevnici / logovi

Rukovatelj sakuplja i automatski memorira informacije koje nam automatski šalje vaš pretraživač, u datotekama zvanim poslužiteljski dnevnici. To su: tip i verzija pretraživača, korišteni operacijski sustav, URL koji upućuje na stranice, ime (host name) računala koje se priključuje, vrijeme zahtjeva za poslužitelj i IP-adresa. Povezivanje ovih podataka s drugim izvorima podataka se ne provodi.

Slažem se