Svečano otvoren 15. Festival znanosti

Jubilarni petnaesti Festival znanosti svečano je otvoren u ponedjeljak 24. travnja u atriju Galerije umjetnina. Otvorenju su nazočili rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Šimun Anđelinović  s prorektorima, predsjednica Organizacijskog odbora Festivala prof.dr.sc. Livija Puljak, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, povjerenica Vlade RH za Grad Split prof.dr.sc. Branka Ramljak te kao domaćin ravnatelj Galerije Branko Franceshi.

Otvaranju su prisustvovali studenti, predavači i profesori Kineziološkog fakulteta na čelu s dekanicom prof. dr. sc. Đurđica Miletić i prodekanima prof. dr. sc. Zoran Grgantov i doc. dr. sc. Dražen Čular.

Festival traje do 29. travnja dokad će se na različitim lokacijama u gradu održati  više od stotinu različitih predavanja, radionica, prezentacija, izložbi i drugih aktivnosti, a angažirano je gotovo 350 sudionika. Kroz Festival znanosti promoviraju se znanstveni principi i znanstveni način mišljenja. Posebna ciljana skupina Festivala znanosti uvijek su djeca, jer kroz promociju znanosti cilj je zaintrigirati ih, potaknuti  na proučavanje okoline i svijeta, kao i nadahnuti neke od njih da se požele baviti znanošću. No u bogatom programu 15. Festivala znanosti Sveučilišta u Splitu nalazi se više od 150 aktivnosti za sve uzraste, od vrtićke djece i učenika osnovnih i srednjih škola do opće populacije. Sve aktivnosti Festivala znanosti su za građane su besplatne. Ovogodišnja tema Festivala je „ Vrijeme“.

Festival  se organizira uz potporu Sveučilišta u Splitu, krovne Alumini udruge Sveučilišta u Splitu, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Također, uz angažman sastavnica Sveučilišta u Splitu u program su se uključili brojni gradski muzeji, instituti, kazališta, osnovne i srednje škole kao i udruge nudeći raznovrstan program tijekom Festivala. U programu se nalaze brojne radionice, predavanja, prezentacije pokusa, tribine, znanstveni kafići i izložbe. Svatko u tom bogatom programu može naći nešto za sebe. Stoga, izađite u grad na Festival znanosti!

Kineziološki fakultet i ove godine aktivno je uključen u samo otvaranje Festivala znanosti, a radionice za djecu i učenike osnovnih i srednjih škola po rasporedu su u petak, 28.04.2017.

U dvorani Kineziološkog fakulteta, Teslina 6, s početkom u 10.00, održat će se radionica: „Sekunde su važne“. Voditeljice radionica su Ana Kezić, Sunčica Delaš Kalinski i Nina Ivančić . Najavljena vrtićka djeca dolaze iz DV Mandalina iz Splita.

Pri Institutu za kineziologiju i sport (Gripe) od 12.00 do 15.00 sati pripremljene su slijedeće prezentacije i radionice: Veslanje na ergometru, Mjerenje vremena fotoćelijom i štopericom, Mjerenje postotka mišićne mase, masne mase, nemasne mase i vode u tijelu (Tanita vaga), Antropometrijska mjerenja i izračun somatotipa, Mjerenja volumena i kapaciteta pluća (spirometrija), Mjerenje skočnosti (Opto jump), Mjerenje jakosti (dinamometar) Mjerenje statičke i dinamičke ravnoteže (Biodex), Pregled Stopala (Footscan), Prezentacije projekata i znanstvene konferencije 2017.

Nositelji aktivnosti su: Zoran Grgantov, Jelena Paušić, Dražen Čular, Goran Kuvačić Mirjana Milić, Marko Erceg, Saša Krstulović, Frane Žuvela, Danijela Kuna, Ante Rađa, Biljana Kuzmanić, Tea Bešlija, Nina Ivančić, Tomislava Jukić, Daria Bilić.

Valja naglasiti da je ukupno 25 studenata volontera sudjelovalo u prezentaciji Kineziološkog fakulteta na ovogodišnjem otvaranju Festivala znanosti te da očekujemo također veliki odaziv i za aktivnosti koje će se održati u petak 28.04.2017.

Kolačići (cookies)

Fakultet internetska stranica i sve ostale Fakultet web-usluge koriste kolačiće (cookies). Radi se o malim tekstualnim datotekama koji se pomoću pretraživača memoriraju u vašem uređaju pri čemu ne uzrokuju nikakvu štetu. Kolačiće koristimo da bismo našu ponudu prilagodili potrebama korisnika, a neki od njih ostaju u vašem uređaju memorirani sve dok ih ne prebrišete. Omogućuju nam ponovo prepoznati vaš pretraživač prilikom sljedećeg posjeta. Ako to ne želite, možete vaš pretraživač podesiti tako da vas o memoriranju kolačića informira pa ih možete dopuštati i samo u konkretnim slučajevima. Prilikom deaktiviranja kolačića funkcionalnost naše internetske stranice bit će ograničena.

Poslužiteljski dnevnici / logovi

Rukovatelj sakuplja i automatski memorira informacije koje nam automatski šalje vaš pretraživač, u datotekama zvanim poslužiteljski dnevnici. To su: tip i verzija pretraživača, korišteni operacijski sustav, URL koji upućuje na stranice, ime (host name) računala koje se priključuje, vrijeme zahtjeva za poslužitelj i IP-adresa. Povezivanje ovih podataka s drugim izvorima podataka se ne provodi.

Slažem se