Potpisan sporazum o suradnji s Bahrain MERIDA Proffesional Cycling Team-om

Sveučilište u Splitu, Kineziološki fakultet – Hrvatski institut za kineziologiju i sport  i Bahrain MERIDA Proffesional Cycling Team

potpisali sporazum o suradnji

U prostorijama Instituta za kineziologiju Kineziološkog fakulteta u Splitu (SC Gripe), u četvrtak 07. 12. 2017. predstavljen je sporazum o suradnji potpisan izmađu Bahrain MERIDA pro biciklističkim tima,  Kineziološkog Fakulteta Sveučilišta u Splitu, i Hrvatskog instituta za kineziologiju i sport.

U ime rektora prof. dr. sc. Šimun Anđelinovića uvodno obraćanje održala je prorektorica prof. dr. sc. Rosanda Mulić koja je između ostalog izjavila: Povezivanje znanosti i prakse je ključ napretka, a Kineziološki fakultet u Splitu sa svojim Institutom je jedan od predvodnika u nevedenom  području. Rektor i Sveučilite u Splitu daju punu potporu nastojanjima Kineziološkog fakulteta  u interancionaizciji  znanstvenog rada,  edukacije  i kreiranja  inovativnih sportskih proizvoda i usluga u skladu sa startegijom razvoja a  Sveučilišta u Splitu.

U ime dekanice Kineziološkog fakulteta prof. dr. sc. Đurđice Miletić,  i u ime Hrvatskog instituta za kineziologiju i sport prisutnima se obratio Ravanatelj Instituta izv. prof. dr. sc. Dražen Čular koji je izjavio: Potpisivanje sporazuma jedna je u nizu aktivnosti u okviru manifestacije Dani Kineziologije 2017. i projekta Izvoz znanja u kineziologiji, zdravlju i sportu koji već treću godinu uspješno provodi Kineziološki fakultet u Splitu, a koji je započet  pokretanjem online stručnog studja kineziologije. Slijedeća faza uključivala je polaznike međunarodnog programa za školovanje stručnih prvostupnika – trenera stolnog tenisa u suradnji sa Svjetskom stolnotenskom federacijom, a koji trenutno dolaze iz 16 država sa svih 5 kontinenata. Naš Poslijediplomski doktrorski studij kineziogije trenunto pohađa više od 50 % stranih državljana. U siječnju 2018.  Starta prvi međunarodni združeni studij na Splitskom Sveučilištu. Radi se o združenom studija košarke i sportskog menadžementa u suradnji sa Sportskim sveučilištem iz Litve, na kojem su svi upisani polaznici strani državljani, a nastavu će pored splitskih I litvanskih kineziologa izvoditi I NBA treneri. Danas predstvljena suradnja sa jednim od najboljih svjetskih profesionalnih biciklističkih timova nastavak je navedenih aktivnosti koje ovim činom otvaraju nove mogućnosti  u području: turizma,  školovanja biciklističkih trenera i sportske dijagnostike a za potrebe biciklističkog sporta,  identifikacije,  slekecije I praćenja sportskih talenata u okviru projketa koji se u siječnju prijavljuje na natječaj Hrvtske zaklade za znanost.

Sportski direktor  Bahrain MERIDA pro biciklističkog tima  gosp. Vladimir Miholjević je izjavio:  Odabrali smo Hvar za pripreme zbog idealnih uvjeta koje nudi, odnosno terena i klime, a tijekom 13-dnevnih priprema napravit ćemo 900 noćenja.  Na Hvaru će boraviti 28 biciklista, te 48 članova pratećeg osoblja. Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i grada Hvara, Hotelska kuća “Sunčani Hvar”,  te Kineziološki fakultet u Splitu i Hrvatski  Institut za kineziologiju i sport pružili su Bahrain Meridi sve što najbolje svjetske ekipe trebaju. Mi možda nismo ni svjesni da u Hrvatskoj imamo sve što treba samo to trebamo znati iskoristiti i ponuditi najboljima na svijetu a to je u biciklizmu Bahrain Merida.

Liječnik Bahrain Meride  tima dr. Carlo Guardascione je istaknuo: Ugodno sam iznenađen znastvenicima, stručnjacima  i instrumentarijem  koji  posjeduje institut   i koje mogu pružiti usluge sportske dijagnostike vrhunskim sportašima na najvišoj profesionalnoj razini.

Pored  navdenih osoba, novinara i članova biciklističkog tima, predstavljanju sporazuma  nazočili su i djelatnik Instituta doc. dr. sc Vladimir Ivančev, Predsjednik Hrvatskog društva za sportsku medicinu, suradnik dr.sc. Damir Zubac,-ekspert Instituta zadužen za dijagnostiku u području fiziologije sporta,  gosp. Denis Špadina predsjednik biciklističkog saveza SDŽ, Glavni tajnik Splitskog saveza športova gosp. Vlatko Škiljo, kao i voditelj medicinske službe Bahrain MERIDA pro biciklističkog tima liječnik Dr. Carlo Guardascione.

Po završetku konferencije za medije, u prostorijama instituta, provelo se kineziooško testiranje motoričko-funkcionalnih sposobnosti članova tima, koji su nakon druženja na zajedničkoj večeri  krenuli na otok Hvar gdje će tijekom mjeseca prosinca čak 50 članova tima odraditi pripreme za predstojeću sezonu.